Organizacja żywienia

Organizacja żywienia dzieci w Przedszkolu nr 18 w Chorzowie

 

Podstawa prawna

  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
  • Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011 ( L 304/43)

 

 

Substancje i produkty wywołujące alergie

lub reakcje nietolerancji

 

Wyjątek

 

Zboża zawierające gluten

 

  • pszenica
  • żyto
  • jęczmień
  • owies
  • orkisz
  • kamut
  • ich odmiany hybrydowe
  • produkty pochodne

 

  • syropy glukozowe na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ([1])
  • maltodekstryny na bazie pszenicy(1)
  • syropy glukozowe na bazie jęczmienia
  • zboża wykorzystywane do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

 

Skorupiaki i produkty pochodne

 

 

Mięczaki i produkty pochodne

 

 

Jaja i produkty pochodne

 

 

Ryby i produkty pochodne

  • żelatyna rybna stosowana jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy
  • żelatyna rybna lub karuku stosowane jako środki klarujące do piwa i wina

 

Orzechy

 

  • orzeszki ziemne (arachidowe) i ich produkty pochodne
  • migdały (Amygdalus communis L.)
  • orzechy laskowe (Corylus avellana)
  • orzechy włoskie (Juglans regia)
  • orzechy nerkowca (Anacardium occidentale)
  • orzeszki pekan (Carya illinoinensis(Wangenh.) K. Koch)
  • orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa)
  • pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera)
  • orzechy makadamia
  • orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)
  • produkty pochodne
 

 

Soja i produkty pochodne

 

  • całkowicie rafinowany olej i tłuszcz sojowy(1)
  • mieszanina naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego
  • fitosterole i estry fitosteroli otrzymane z olejów roślinnych pochodzenia sojowego
  • ester stanolu roślinnego produkowany ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego

 

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

 

  • serwatka wykorzystywana do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
  • laktitol

 

Seler i produkty pochodne

 

 

Gorczyca i produkty pochodne

 

 

Nasiona sezamu i produkty pochodne

 

 

Dwutlenek siarki i siarczyny

 

  • w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów
    w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
 

 

Łubin i produkty pochodne

 

 

 Przedszkole dostosowuje żywienie do indywidualnych potrzeb dziecka po uzyskaniu informacji od rodzica/ prawnego opiekuna  

[1] oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

 

Szczegółowy wykaz alergenów znajduje się w katalogu dostępnym w przedszkolu (organizer przy tablicy informacyjnej)