Organizacja żywienia dzieci w Przedszkolu nr 18 w Chorzowie
Podstawa prawna
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
- Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011 ( L 304/43)
Substancje i produkty wywołujące alergie lub reakcje nietolerancji |
Wyjątek |
|
Zboża zawierające gluten |
|
|
Skorupiaki i produkty pochodne |
||
Mięczaki i produkty pochodne |
||
Jaja i produkty pochodne |
||
Ryby i produkty pochodne |
|
|
Orzechy |
|
|
Soja i produkty pochodne |
|
|
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
|
|
Seler i produkty pochodne |
||
Gorczyca i produkty pochodne |
||
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
||
Dwutlenek siarki i siarczyny |
|
|
Łubin i produkty pochodne |
Przedszkole dostosowuje żywienie do indywidualnych potrzeb dziecka po uzyskaniu informacji od rodzica/ prawnego opiekuna
[1] oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Szczegółowy wykaz alergenów znajduje się w katalogu dostępnym w przedszkolu (organizer przy tablicy informacyjnej)