Organizacja żywienia dzieci w Przedszkolu nr 18 w Chorzowie
Podstawa prawna
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
- Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011 ( L 304/43)
Substancje i produkty wywołujące alergielub reakcje nietolerancji | Wyjątek | |
Zboża zawierające gluten | pszenicażytojęczmieńowiesorkiszkamutich odmiany hybrydoweprodukty pochodne | syropy glukozowe na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ([1])maltodekstryny na bazie pszenicy(1)syropy glukozowe na bazie jęczmieniazboża wykorzystywane do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego |
Skorupiaki i produkty pochodne | ||
Mięczaki i produkty pochodne | ||
Jaja i produkty pochodne | ||
Ryby i produkty pochodne | żelatyna rybna stosowana jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidyżelatyna rybna lub karuku stosowane jako środki klarujące do piwa i wina | |
Orzechy | orzeszki ziemne (arachidowe) i ich produkty pochodnemigdały (Amygdalus communis L.)orzechy laskowe (Corylus avellana)orzechy włoskie (Juglans regia)orzechy nerkowca (Anacardium occidentale)orzeszki pekan (Carya illinoinensis(Wangenh.) K. Koch)orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa)pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera)orzechy makadamiaorzechy Queensland (Macadamia ternifolia)produkty pochodne | |
Soja i produkty pochodne | całkowicie rafinowany olej i tłuszcz sojowy(1)mieszanina naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowegofitosterole i estry fitosteroli otrzymane z olejów roślinnych pochodzenia sojowegoester stanolu roślinnego produkowany ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego | |
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | serwatka wykorzystywana do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczegolaktitol | |
Seler i produkty pochodne | ||
Gorczyca i produkty pochodne | ||
Nasiona sezamu i produkty pochodne | ||
Dwutlenek siarki i siarczyny | w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców | |
Łubin i produkty pochodne |
Przedszkole dostosowuje żywienie do indywidualnych potrzeb dziecka po uzyskaniu informacji od rodzica/ prawnego opiekuna
[1] oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Szczegółowy wykaz alergenów znajduje się w katalogu dostępnym w przedszkolu (organizer przy tablicy informacyjnej)